Comparison of two methods of visible spectroscopy analysis to determine hydrogen peroxide samples

وحید جلیلی ℗, زهرا مرادپور, مهرداد هلمی , معصومه وهابی شکرلو, رضوان زنده دل ©

Comparison of two methods of visible spectroscopy analysis to determine hydrogen peroxide samples

Code: G-35897

Authors: وحید جلیلی ℗, زهرا مرادپور, مهرداد هلمی , معصومه وهابی شکرلو, رضوان زنده دل ©

Schedule: Not Scheduled!

Tag: Chemical factors

Download: Download Poster

Abstract:

Background and Aim

آب اکسیژنه (H2O2) از مواد شیمیایی است که به طور گسترده در صنایع استفاده می شود و مواجهه با این ماده در صنایع داروسازی ، غذایی و بیمارستانها قابل ملاحظه است. آب اکسیژنه از طریق مکانیسم های مختلف اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان دارد. در این پژوهش دو روش OSHAVI-6 و روش محقق ساخته جهت تعیین آب اکسیژنه مقایسه گردید و در هر دو روش از اسپکتروسکوپی مریی جهت تعیین غظت آب اکسیژنه استفاده شد.

Method

در روش OSHAVI-6 تعیین مقدار آب اکسیژنه با بکارگیری تیتانیوم اکسی سولفات فراهم شد. در روش محقق ساخته تر کیب تترا متیل بنزیدین با کمک کاتالیزور نانو زئولیت (nZY) Y جهت تعیین آب اکسیژنه استفاده شد. در همین راستا جهت مقایسه ی روش پیشنهادی و روش OSHAVI-6 پارامترهای اعتبار سنجی همچون حد تشخیص (LOD) ، حد تعیین کمی ، تکرارپذیری درون روز و برون روز و بازیافت استفاده گردید. در پژوهش حاضر، همچنین تعدادی نمونه ی آب اکسیژنه از مواجهه شغلی با این ترکیب با کمک ایمپینجر حاوی 10 میلی لیتر آب مقطر از یک بیمارستان تهیه شد. در نهایت 1 میلی لیتر از محلول به دست آمده از نمونه ها بر اساس روش محقق ساخته و روش OSHAVI-6 مورد ارزیابی قرار گرفت.

Results

آنالیز نمونه های آب اکسیژنه در رنج غلظتی 5، 10، 30 و 50 پی پی ام برای هردو وش انجام گرفت که منحنی کالیبراسیون با رگرسیون 9987/0 و 998/0 به ترتیب برای روش محقق ساخته و روش OSHAVI-6 به دست آمد. حد تشخیص کمی برای روش پیشنهادی 17/0 پی پی ام و برای روش OSHAVI-6 5/1پی پی ام ارزیابی شد. مقادیر تکرارپذیری درون روز و برون روش پیشنهادی در رنج غلظتی مورد مطالعه 7/0 تا 9/8 درصد و برای روش OSHAVI-6 از 1/1 تا 5/8 درصد مشاهده گردید.نمونه های تهیه شده از بیمارستان پس از تعیین کمی با دو روش مدنظر با معادله ی خطی y=0.8562x-4.657 و با رگرسیون 92/0 با هم ارتباط داده شد. همچنین تمامی نمونه های واقعی توسط روش پیشنهادی آنالیز شده و مقادیر آب اکسیژنه را شناسایی کرد. در حالی که روش OSHAVI-6 قادر به شناسایی مقادیر آب اکسیژنه در همه نمونه ها نبود.

Conclusion

اگر روش OSHAVI-6 را به عنوان یک روش استاندارد و مناسب جهت تعیین آب اکسیژنه در نظر گرفته شود، از آنجاییکه ارتباط مناسبی بین غلظت های تعیین شده برای نمونه های مجهول آب اکسیژنه بین روش محقق ساخته و روش بین المللی وجود دارد می توان روش محقق ساخته را به عنوان یک روش کارامد در نظر داشت. بررسی پارامترهای اعتباربخشی نشان می دهد روش محقق ساخته دارای پارامترهایی با اعتبار قابل قبول می باشد.

Keywords

آب اکسیژنه، اسپکتروسکوپی مرئی، نانو زئولیت Y ، روش OSHAVI-6

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.