کاربرد شاخص های WBGT، HSI و UTCI در ارزیابی استرس حرارتی شغلی : مطالعه موردی در نانوایی ها
کد: G-05491
نویسندگان: سپیده کمالی ℗, ویدا رضایی هاچه سو, رجبعلی حکم آبادی ©
زمان بندی: زمان بندی نشده!
برچسب: عوامل فیزیکی
دانلود: دانلود پوستر
خلاصه مقاله:
زمینه و هدف
گرما از مهمترین عوامل فیزیکی زیان آور در بسیاری از محیطهای شغلی است.کار در محیطهای گرم باعث استرس گرمایی در کارگران میشود و علاوه بر کاهش قابلیتهای انجام کارشان، باعث بروز بیماریهای متعددی در شاغلین میشود. فعالیت در نانوایی با توجه به ماهیت کار به عنوان یکی از مشاغل پرمخاطره از لحاظ استرس حرارتی محسوب میشود؛ لذا هدف این مطالعه تعیین وضعیت استرس حرارتی در نانواییها با کاربرد سه شاخص WBGT، HSI و UTCI است.
روش کار
این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی مقطعی در نانواییهای شهر بجنورد میباشد. در این مطالعه به منظور جمع آوری اطلاعات فردی و شغلی از پرسشنامه دموگرافیک استفاده شد. اين پرسشنامه حاوی سوالاتی براي تعیین میزان کلو بود که به صورت مصاحبه و مشاهده حضوري جمع آوری شد. همچنین از استانداردهای استرس حرارتی که بر اساس شاخصهای WBGT، HSI و UTCI بود، استفاده گردید. جهت اندازهگیری دمای خشک، دمای ترطبیعی، دمای گویسان و شاخص WBGT از دستگاه WBGT مدل Casella استفاده شد. همچنین رطوبت و دما با استفاده از ترمورطوبت سنج HD100 اندازهگیری شدند. در نهایت دستگاه آنمومتر مدل VT100 برای اندازهگیری سرعت جریان هوا بکار گرفته شد. برای آنالیز آماری توصیفی و تحلیلی از نرم افزار SPSS v21 و Excel 2010 استفاده گردید و تمامی آنالیزها در سطح معناداری 05/0 صورت گرفت.
یافتهها
نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن، سابقه کار و ساعت کار روزانه کارگران به ترتیب 5/33 ± 5/8 سال، 5/12 ± 3/8 سال و 2/7 ± 1/1 ساعت بدست آمد. همچنین میانگین روزانه و انحراف معیار شاخصهایWBGT ، UTCI و HSI به ترتیب 81/34 ± 63/2، 02/37 ± 54/3 و 65/64 ± 23/24 حاصل شد. مقادیر شاخصهای UTCI و WBGT به جز سرعت هوا (05/0 P) با کلیه پارامترهای محیطی ارتباط معناداری داشت (04/0 P). همبستگی مثبت قابل توجهی بین کلیه پارامترهای فیزیولوژیکی و شاخصهای UTCI و WBGT وجود داشت (03/0 P). شاخص HSI با دمای دهانی و میانگین دمای پوست ارتباط معناداری داشت (03/0 P). همبستگی مثبت قوی بین دو شاخص WBGT و UTCI (98/0 = r) وجود داشت. ولی همبستگی مثبت ضعیفی بین شاخص HSI با WBGT (25/0r = ؛ 05/0 p) و UTCI (18/0 r = ؛ 05/0 p) وجود داشت.
نتیجهگیری
نتایج نشان داد که بین شاخص UTCI و WBGT و همچنین با پارامترهای محیطی و فیزیولوژیکی ارتباط وجود دارد. با توجه به رطوبت نسبی و سرعت جریان هوای پایین که در این مطالعه اندازه گیری شد و همچنین ارتباط قوی که بین UTCI و WBGT مشاهده گردید، به نظر میرسد که UTCI نیز برای ارزیابی تنشهای گرمایی شغلی در محیطهای داخلی مانند نانواییها مناسب باشد.
کلمات کليدی
ارزیابی، استرس حرارتی، شاخص، WBGT، HSI ، UTCI
دیدگاه ها (0)
ارسال یک دیدگاه
ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.